Grove vs fijne motoriek

 

 Motoriek is het vermogen om te bewegen. De ontwikkeling van motoriek is erg belangrijk voor kinderen. Het kan gezien worden als de basis voor bewegingen die worden gebruikt in het dagelijks leven.

Motorische vaardigheden helpen kinderen bij het leren, sociale en persoonlijkheidsontwikkeling.  Motoriek kunnen we onderscheiden in grove en fijne motoriek. Het gaat om grote bewegingen, maar ook kleine bewegingen.

Bij grove motoriek leren kinderen grote bewegingen te maken met de armen, benen en het hoofd. Voorbeelden van grote bewegingen zijn lopen, rollen, kruipen, springen en fietsen.

De fijne motoriek wordt later ontwikkel dan de grove motoriek. Dit zijn kleine bewegingen die kinderen leren te maken. Voorbeelden van fijnere bewegingen zijn schrijven, tekenen, knippen en plakken. Deze bewegingen vragen wat meer aandacht en concentratie.

Het is belangrijk om de motorische ontwikkeling van een kind te stimuleren. Er zijn veel manieren om op speelse wijze de motorische ontwikkelingen te stimuleren. Je kan kinderen uitdagende materialen geven om te ontdekken. Geef vooral de ruimte aan kinderen om te spelen!